Ερευνητές - Επιστημονικοί ΣυνΡργάτΡς

Ζιάκου Σοφία
Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου

Η Σοφία Ζιάκου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθηνών (2002). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην «Ευρωπαϊκή Διοίκηση και Πολιτική», και τη διδακτορική της διατριβή με θέμα: «Η ευρωπαϊκή πρακτική αναφορικά με τις ρήτρες πολιτικής αιρεσιμότητας» (2010), (Σεπτέμβριος 2005-Φεβρουάριος 2009: Υπότροφος ΙΚΥ).

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Σοφία Ζιάκου, εκπόνησε αρκετές εργασίες (41), έλαβε μέρος σε σεμινάρια, και διοργάνωσε αρκετά συνέδρια: Συμμετείχε στο μονοετές σεμινάριο του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών για την παρακολούθησης των εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων (2002), έκανε δίμηνη πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, Δ4 Δ/νση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ιούνιος - Ιούλιος 2002), και οχτώ μήνες πρακτική στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2002-Ιούνιος 2003).

Επιπλέον, η Σοφία Ζιάκου εργάστηκε για τρία χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Παντείου Πανεπιστημίου (Σεπτέμβριος 2003 – Ιούνιος 2006), όπου ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή φροντιστηρίων και την εποπτεία των φοιτητών που επισκέπτονταν το ΚΕΤ. Με την ιδιότητα αυτή διοργάνωσε τη 12η, 13η και 14η European Summer Academy των Σπετσών (2004-2006) και υπήρξε συντονίστρια εκδόσεων συλλογικών τόμων. Από το 2006 εργάζεται στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αρχικά απασχολήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα, και από τον Οκτώβριο του 2013 είναι ειδική σύμβουλος στο Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Διατελεί, επίσης, Εκτελεστική Γραμματέας του ECEFIL.

Ακόμα, κατέχει άδεια διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας, και δίπλωμα γαλλικής γλώσσας, επιπέδου DELF 1.

Η τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα αφορά: την οικονομική διακυβέρνηση, το δίκαιο διεθνούς εμπορίου και ανάπτυξης, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις νομικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

E-mail: info@ecefil.euΕπιστροφή