Ερευνητές - Μέλη ΔΕΠ / Ξ‘ΞΊΞ±Ξ΄Ξ·ΞΌΞ±ΟŠΞΊΞΏΞ― ΣυνΡργάτΡς

Καταπόδης Γιώργος
Δ.Ν., Δικηγόρος

Ο Γιώργος Ν. Καταπόδης είναι Δικηγόρος Αθηνών. Ως δικηγόρος έχει μ.ά. ασχοληθεί με την υπόθεση Siemens (εκπροσωπώντας τον Δ/ντή της Δ/νσης Λατινικής Αμερικής του υπουργείου Εξωτερικών, στο ζήτημα του τηλεγραφήματος της Πρεσβείας Μοντεβιδέο), και με την συγχώνευση Olympic Air – Aegean Airlines (καταθέτοντας σχετική καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκπροσωπώντας τις Ν.Α. Λέσβου & Χίου).

Έχει διατελέσει υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι το 2008, οπότε και παραιτήθηκε για να επιστρέψει στην ενεργό δικηγορία. Η τελευταία του τοποθέτηση ήταν ως επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Σμύρνη της Τουρκίας. Επί θητείας του αναβαθμίστηκε το Προξενείο Σμύρνης σε Γενικό Προξενείο.

Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Παν/μιο Οικονομικών Επιστημών της Σμύρνης Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Θεσμούς. Στο Παν/μιο συνέστησε την Ελληνική Γωνιά (Greek corner).

Σπούδασε νομικά και οικονομικά στα Πανεπιστήμια Παρισίων ΙΙ & Αθηνών (τμήμα Οικονομικών Επιστημών), και στο Harvard Kennedy School of Government (executive programs). Είναι διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του Παν/μίου Αθηνών (τομέας Δημοσίου Δικαίου).

Τον Οκτώβριο του 2007 ανακηρύχθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μητροπολιτικής Σμύρνης επίτιμος δημότης Σμύρνης. Είναι επίσης επίτιμο μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης & του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Denizli.

To βιβλιογραφικό και αρθρογραφικό έργο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες μετά την αναθεώρηση της Λισσαβώνας, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2008 (με καθ. κ. Κων/νο Στεφάνου)
  • Εθνική αναπτυξιακή πολιτική και νομιμότητα των κρατικών ενισχύσεων, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2006
  • Μετάφραση από τα Ελληνικά και προσαρμογή για την γαλλική έκδοση του C. Stephanou, Réformes et mutations de l’Union européenne, Bruylant, L.G.D.J., 1997

Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Αλεξιπτωτιστών.Επιστροφή